
Social-media-angst? Dit is waarom jij er last van hebt
“Wat als mensen mijn bericht niet leuk vinden?” “Wat als ik potentiële klanten afschrik?” “Wat als mensen me dom vinden?” “Wat als ik negatieve reacties
De eerste positie in Google veroveren? Dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar het kan. Alleen, hoe zorg je daarvoor?
Stel, je bent copywriter in Herentals. Moet je dan zoveel mogelijk de zoekterm ‘copywriter Herentals’ laten vallen in je teksten? Nee, dat kan je duur komen te staan.
Vroeger telde Google het aantal keer dat je zoekwoord in je tekst voorkwam. Als copywriter in Herentals moest je dat zoekwoord gewoon zoveel mogelijk herhalen. Google was toen nog niet zo slim, dus je moest het zoekwoord precies zo gebruiken als zoekers het zouden intypen. Dus niet ‘copywriter in Herentals’, maar ‘copywriter Herentals’. Je kan je wel inbeelden dat dat leidde tot rare zinsconstructies en spammerige teksten.
Op een dag bedacht een sluwe marketeer een nieuwe manier om zijn zoekwoord overdreven veel te gebruiken, zonder compleet debiel over te komen. Hoe? Hij schreef zijn zoekwoord in dezelfde kleur als de achtergrond van de website. In het voorbeeld van de copywriter uit Herentals zou dat neerkomen op een hele pagina vol onzichtbare ‘copywriter Herentals copywriter Herentals copywriter Herentals’.
Voor Google was de maat vol. Het bouwde een extra veiligheid in: wanneer de zoekwoorddichtheid van je tekst een bepaald percentage overschrijdt, kan je een ‘penalty’ van Google krijgen. In dat geval wordt je site gedeeltelijk of helemaal niet meer weergegeven in de Google-zoekresultaten. Dus ja, met bovenstaande voorbeeld is onze copywriter de grenzen aan het opzoeken. In de volgende alinea’s sturen we hem terug naar Herentals om af te koelen.
Als je al die moeite doet wil je natuurlijk weten wat het effect is. Daarvoor gebruik je een ‘rank checking tool’. Er zijn er verschillende, maar https://whatsmyserp.com/serp-check is een aanrader. Gratis en gebruiksvriendelijk. Wat je ook doet, ga niet zelf googelen. Google geeft gepersonaliseerde zoekresultaten. Als je al eens naar je eigen website surft, zal deze bij jou hoger in de zoekresultaten komen dan bij een ander.
Benieuwd of dit artikel me een 1ste plaats of een penalty opleverde?
“Wat als mensen mijn bericht niet leuk vinden?” “Wat als ik potentiële klanten afschrik?” “Wat als mensen me dom vinden?” “Wat als ik negatieve reacties
Dit artikel verscheen eerder op de website van Antwerp.Powered by Creatives. Websites die bovenaan de zoekresultatenpagina verschijnen krijgen meer zichtbaarheid. Dat betekent meer bezoekers en
Op 27 oktober postte ik een bericht op LinkedIn over een kater die ik opving voor iemand die hem niet mocht houden in het verzorgingstehuis.