Waarom schrijf ik niet wat jij wil?
‘Moet ik bij hem weggaan?’ vraagt ze. ‘Nee hoor, je kan ook gewoon de rest van je leven miserabel zijn’, antwoordt hij. In de serie
Website-teksten: hoe langer, hoe beter of less is more? Het ideale aantal karakters van een SEO-titel (50 à 60) en de maximale lengte van een meta-omschrijving (113 karakters) zijn tot op de pixel gekend, maar de optimale lengte van de tekst op een website? In Google liggen de antwoorden voor het grijpen, maar wie goed oplet zal zien dat de meningen hierover sterk verschillen.
Een eenduidig antwoord zou handig zijn, maar wie je dat biedt geeft je slechts zijn persoonlijke mening. Google en haar gebruikers lijken wat dit betreft immers niet op dezelfde golflengte te zitten. Bovendien is de ene lezer de andere niet en zijn er grote verschillen per tekstsoort. Hier vind je een genuanceerd antwoord op de vraag: “Hoeveel woorden telt de ideale website tekst?” en acht tips om de optimale lengte van jouw tekst te bepalen.
Onderzoek wijst uit dat een webpagina de aandacht van de lezer maximaal 7 minuten kan vasthouden, op voorwaarde dat de structuur en de inhoud 100% kloppen. De meeste lezers moeten hun aandacht verdelen tussen tekst, beeld en externe factoren, wat er op neerkomt dat je al blij mag zijn met een effectieve leestijd van 3 à 4 minuten. Of opgelucht, ’t is maar hoe je ’t bekijkt.
Volgens de Universiteit van Antwerpen bedraagt de gemiddelde leessnelheid 250 woorden per minuut. Vier minuten maal 250 woorden is maximaal 1000 woorden per pagina.
Ik deed de leestest en las 225 woorden per minuut. Blijkbaar ben ik nogal aan de trage kant. Ik troost me met de gedachte dat de eerste 20 zoekresultaten zijn allemaal afkomstig van snelleescursussen. Zij willen je natuurlijk graag wijsmaken dat je te traag leest.
Veel marketingexperts gaan dan ook uit van een lagere leessnelheid. Merkelijkheid, het marketingburo dat met zijn antwoord op de vraag: “Hoe lang is de ideale website-tekst?” op nummer een in Google staat, zweert bij een maximum van 500 woorden per tekst. En zij zullen het wel weten, toch?
Er was een tijd dat ook Google 500 woorden als een lange tekst beschouwde. Dat was zes jaar geleden. Vandaag wordt Google’s algoritme dagelijks geüpdatet en Google doet daar erg geheimzinnig over.
John Mueller, Google’s Senior Webmaster Trends Analyst, zei in 2019 dat het aantal woorden van een tekst geen ranking factor is, maar in de praktijk blijkt er toch een duidelijke correlatie te bestaan tussen de ranking van een webpagina en het aantal woorden.
Grootschalig onderzoek van SEO-marketingssite Moz toont aan dat het ideale aantal woorden van een blogpost rond de 2400 ligt. Volgens Moz redeneert Google: “Hoe meer details een tekst bevat, hoe groter de kans dat hij een antwoord biedt op de vraag van gebruikers en hoe hoger zijn waarde.”
Ook SEMrush, een andere grote speler in SEO-land, kwam tot vergelijkbare resultaten. Hun onderzoek toont aan dat longreads van meer dan 3000 woorden 3 keer meer verkeer, 4 keer meer shares en 3,5 keer meer backlinks krijgen dan artikelen van gemiddelde lengte (901-1200 woorden).
Een bijkomend voordeel van lange teksten is het “met hagel schiet je altijd raak”-principe: hoe meer woorden je gebruikt, hoe meer zoekwoorden je kan targetten.
Het jaar 2016 markeerde een kantelpunt in de geschiedenis van het internet. Voor het eerst werd meer dan de helft van alle websites wereldwijd opgevraagd via smartphone. En dat aantal blijft groeien.
Als antwoord op deze trend maakte Google in november 2016 een belangrijke verandering aan haar algoritme bekend: de mobiele versie van websites zal steeds meer het ijkpunt vormen waarop Google haar rankings baseert. Een (mobiel)vriendelijke maar dwingende uitnodiging van Google om alle websites ASAP mobielvriendelijk of “responsive” te maken.
Wat is de impact hiervan op jouw website-teksten? De toekomst zal het uitwijzen, maar volgens experts worden kortere website-teksten in de toekomst weer de trend.
‘Moet ik bij hem weggaan?’ vraagt ze. ‘Nee hoor, je kan ook gewoon de rest van je leven miserabel zijn’, antwoordt hij. In de serie
Ben ik de juiste copywriter voor jou? Een goede match is belangrijk, want als je voor mij kiest werken we intensief samen. Je kan dus
“Wat als mensen mijn bericht niet leuk vinden?” “Wat als ik potentiële klanten afschrik?” “Wat als mensen me dom vinden?” “Wat als ik negatieve reacties
Automated page speed optimizations for fast site performance