Stop de jacht op

niet-gevaccineerden

De coronamaatschappij verandert steeds meer in een big-brothermaatschappij: iedereen houdt iedereen in de gaten. Het is broer tegen zus, buur tegen buur en mens tegen mens. Als er vandaag een kliklijn zou worden geopend om niet-gevaccineerden aan te geven, zou die waarschijnlijk zo populair zijn dat de netwerkmaatschappij crasht. 

 

Is dit wat jij wil? Lees dan vooral niet verder.

Vaccinatiediscriminatie

Dit filmpje gezien? De vrouw in het vliegtuig weigert om naast een persoon te zitten die niet gevaccineerd is. Toen ik zag hoe kalm en correct de stewardess en de piloot met deze situatie omgingen, ging er een golf van opluchting door me heen. ‘Op mijn vliegtuig is er geen plaats voor discriminatie’, zegt de piloot. 

 

Ik vrees echter dat hun reactie over een half jaar of een jaar helemaal zal veranderen en dat niet-gevaccineerde mensen nergens meer welkom zullen zijn. Waarom? Omdat steeds meer mensen, ook invloedrijke, even hysterisch reageren als die vrouw op het vliegtuig wanneer ze het over niet-gevaccineerde mensen hebben. 

 

Naarmate de vaccinatiegraad bij volwassenen in Vlaanderen 100% benadert (op 20/11/2021 zaten we al aan 91,73%) wordt iedereen die niet gevaccineerd is als paria beschouwd. Want mensen die zich niet laten vaccineren, zouden egoïstisch zijn: ze dragen niet bij tot de gemeenschap. Een beetje zoals mensen die belastingen ontwijken, maar dan 100 keer erger, want er staan levens op het spel.

Alles of niks

Begrijp me niet verkeerd: ook ik vind dat iedereen zijn steentje moet bijdragen. Ook ik vind mensen die geen belastingen betalen asociaal. Maar mensen die zich niet laten vaccineren? Dat is anders, want een vaccin kan je niet ongedaan maken, zoals je het geld dat je kwijt bent aan belastingen weer kan terugverdienen. Bij belastingen betaal je bovendien slechts een deel van je inkomen. Terwijl het bij vaccineren alles of niks is: je kan je niet half laten inenten. De impact is dus vele malen groter.

Baas over eigen buik lichaam

Ik ben dus vóór de democratie, maar wat mij betreft, stopt die aan de grenzen van mijn lichaam. Bijna niemand vindt het oké om een zwangere vrouw te dwingen haar baby al dan niet ter wereld te brengen. Hoe kunnen we het dan wél gerechtvaardigd vinden om een mens te verplichten zich wel of niet te laten inenten om – misschien – het leven van een onbekende te redden? Want dat het vaccin slechts ten dele werkt, daar zijn alle wetenschappers het inmiddels ook wel over eens. Fysieke integriteit blijft een basisrecht voor iedereen, met of zonder groen vinkje.

Mensen die zich nu nog niet willen laten vaccineren zijn bang dat het vaccin hen ziek zal maken of dat ze ervan zullen doodgaan.

Egoïsme of angst voor het vaccin?

Ik ken verschillende mensen die zich niet willen laten vaccineren. Stuk voor stuk zijn ze bang dat ze ziek zullen worden of dood zullen gaan van de vaccinatie. 

 

Zelf heb ik ook van dichtbij te maken gekregen met angst. Op basis daarvan kan ik je wel zeggen dat angst een raar beestje is. Het doet er niet toe of je angst nu rationeel is of niet: de angst is echt en iedereen heeft er recht op dat zijn angst gerespecteerd wordt. 

 

Uitgesloten worden van het sociale leven is een zware straf voor mensen die niets misdaan hebben: mensen die gewoon bang zijn.

Emotionele mishandeling

Als we de resterende 8,27% mensen, die bang zijn om zich te laten vaccineren, gaan verplichten, staat dat gelijk aan emotionele mishandeling. Het is zoals iemand met extreme vliegangst vastketenen in een vliegtuig. De kans dat het vliegtuig neerstort en zijn angst werkelijkheid wordt is verwaarloosbaar, maar de schade die je aanricht bij die persoon is blijvend.

Als je mensen dwingt om iets te doen dat voor hen niet veilig voelt, raak je aan hun integriteit: aan hun normen, waarden en diepste overtuigingen. Kortom: aan hun naakte ziel.

Big brother

Last but not least schept de vaccinatiepas een gevaarlijk precedent. Hij opent de weg naar een wereld waarin de overheid ons overal volgt en op basis van wat zij als goed of slecht gedrag beschouwt, bepaalt welke activiteiten, vrijheid en kansen er ons gegund zijn

 

Kijk maar naar China: daar werken ze met een puntensysteem en krijgen mensen die hun lening niet kunnen afbetalen ook minder kansen op een job of een partner. Onder andere.

 

Met de Europese vaccinatiepas zou het zogenaamd niet zover komen, maar de grens is nu wel overschreden: de mogelijkheid is nu al gecreëerd. En dat is gevaarlijk. Want momenteel leven we nog in een democratie, maar wie zegt dat dit zo blijft, en dat onze toekomstige leiders het goed met ons voor zullen hebben? En wie zegt dat de database van de overheid nooit gehacked wordt? Ligt misbruik niet op de loer? En kunnen we dit dan ooit nog terugdraaien?

Bye bye privacy

Bron: msn.com

Onlangs was er terechte commotie omdat werkgevers, verzekeraars of banken – in feite iedereen die dit wilde – via het vaccinatieplatform Bruvax kon zien welke Brusselaars wel of niet gevaccineerd waren. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, want of je al dan niet gevaccineerd bent, is een privézaak. Of dat zou toch het moeten zijn …

 

In werkelijkheid is het jammer genoeg een illusie dat je vaccinatiestatus – met of zonder Bruvax – een privézaak kan blijven. Tenzij je oneindige inspiratie hebt voor het verzinnen van smoesjes om ervoor te zorgen dat je vrienden zich niet afvragen waarom jij het komende jaar (of veel langer nog) niet meegaat op restaurant zal je je netwerk toch moeten vertellen dat je niet ingeënt bent. 

 

Oh, en al die mensen die je op café ziet zitten, of in de fitnessclub: daarvan weet iedereen dus dat ze gevaccineerd zijn. Tot zover je privacy.

Niet anti-vax, wel anti-dwang

Zijn niet-gevaccineerde mensen egoïstisch omdat zij hun leven belangrijker vinden dan dat van een onbekende? Nee, jij zou je ook niet laten vaccineren als je geen vertrouwen had in het vaccin. 

 

Om het coronavirus te verslaan kunnen we alleen proberen om ervoor te zorgen dat er nog meer mensen hun angst voor vaccinatie overwinnen. Al heb ik wel het gevoel dat we met een vaccinatiegraad van 92,5% (op 20/11/2021) bij de 18-plussers in Vlaanderen ons democratisch haalbaar maximum bereikt hebben. 

 

Trouwens: hoe harder je mensen gaat dwingen, hoe banger ze worden en hoe groter hun weerstand. Een repressief beleid moeten we niet alleen vermijden omdat het mensen angstig(er) maakt, maar ook omdat ze dan juist minder bereid zijn zich te laten vaccineren. En een wereld waarin 100% van de mensen zich vrijwillig laat vaccineren, daar zit ook een luchtje aan. 

Een wereld waarin 100% van de mensen zich vrijwillig laat vaccineren, daar zit een luchtje aan.

Ik bedoel: als 100% van de kiezers in een land voor dezelfde presidentskandidaat kiest, dan weet je toch dat de verkiezingen ofwel gesaboteerd zijn, ofwel dat de bevolking zwaar onder druk gezet wordt?

Wat nu?

Ik heb geen oplossing voor corona, ik weet alleen dat geen enkel virus het waard is om onze democratie, privacy en mensenrechten op te geven. Dat de meeste mensen die zich nu nog niet hebben laten vaccineren dat doen uit angst. En dat we door hen op allerlei manieren te intimideren alleen nog banger maken. Laten we daarmee stoppen voordat we blijvende littekens veroorzaken. En laat vrije keuze de norm blijven.


Aan de 8,27% die zich niet wil laten vaccineren: wij, de 91,73%, vormen geen front tegen jullie. Alleen tegen het virus. Het is niet omdat we gevaccineerd zijn dat we allemaal akkoord gaan met het stigma dat jullie wordt opgeplakt.

LEES MEER ...